Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

10 λάθη στην διατροφή των παιδιών…


Η σωστή διατροφή των παιδιών είναι στόχος όλων των γονιών. Άθελά τους, όμως...
οι γονείς κάνουν λάθη, σχετικά με το διαιτολόγιο του παιδιού τους. Άλλες φορές επειδή δεν έχουν χρόνο, άλλες επειδή δεν έχουν όρεξη για τσακωμούς και άλλες γιατί πιστεύουν πως κάνουν το σωστό.
Παραθέτουμε, λοιπόν, τα 10 βασικά λάθη που κάνουμε στην διατροφή των παιδιών μας:
Υποχρεώνουμε το παιδί να αδειάσει το πιάτο του:
Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν. Αν πιέζουμε το παιδί μας να φάει όλο το φαγητό του, σταματάει να λειτουργεί ο μηχανισμός αίσθησης κορεσμού της πείνας και αργά ή γρήγορα το παιδί θα οδηγηθεί σε αύξηση του βάρους. Τι να κάνουμε: το αφήνουμε να τρώει όσο θέλει και βάζουμε στο παιδί μας μικρές προς μέτριες μερίδες.
Δεν δίνουμε πρωινό στο παιδί:
«Δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό γιατί θα αργήσεις στο σχολείο». Δεν προσπερνάμε ποτέ το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ξυπνάμε λοιπόν το μικρό μας νωρίτερα και παίρνουμε όλοι μαζί πρωινό. Παιδιά που δεν λαμβάνουν καθημερινά πρωινό, έχουν 30% πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα.
Προσφέρουμε συχνά γεύματα:
Το σωστό είναι να υπάρχουν 3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ. Επίσης το ένα γεύμα από το άλλο να μην γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών. Αν προσφέρουμε συνεχώς φαγητό στα παιδιά μας (την ώρα που διαβάζει ή παίζει) τα οδηγούμε στο τσιμπολόγημα και στην αδιαφορία για το γεύμα ή το δείπνο. Επίσης όταν δεν πεινάνε δύσκολα δοκιμάζουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά).
Δίνουμε γάλα πριν πέσει για ύπνο:
Χωρίς αμφιβολία το γάλα κάνει μόνο καλό στον παιδικό οργανισμό. Από μόνο του αποτελεί ένα πλήρες γεύμα (περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνη C και σίδηρο). Οι ανάγκες για γάλα είναι 1-2 ποτήρια στη διάρκεια της ημέρας. Είναι λάθος, λοιπόν, να το πιέσουμε να πιει γάλα ενώ έχει ήδη φάει βραδινό.
Καμουφλάρουμε το γάλα για να το πιει:
Συχνά για να πιουν το γάλα τους τα παιδιά προσθέτουμε κακάο ή σοκολατούχα δημητριακά. Όμως το κακάο δεν αφήνει το ασβέστιο να απορροφηθεί. Μια εναλλακτική λύση είναι να του προσφέρουμε το απαιτούμενο ασβέστιο με ένα γιαούρτι ή ένα μικρό κομμάτι κασέρι ή γραβιέρα.
Χρησιμοποιούμε τα γλυκά ως επιβράβευση:
Δυστυχώς πολλές φορές ακολουθούμε το δρόμο της «εξαγοράς» για να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μάθει ότι οι φακές ή το μπρόκολο είναι υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο.
Απαγορεύουμε εντελώς τα γλυκά:
Πρόκειται για τη Νο 1 απαγόρευση που επιβάλλουμε στα παιδιά μας, πετυχαίνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν θα τα βρουν (π.χ. σε πάρτυ) θα τα υπερκαταναλώσουν. Τι να κάνουμε: Καθιερώνουμε τον κανόνα του μέτρου που προβλέπει 2 γλυκά την εβδομάδα, επιλέγουμε γλυκά με βάση το γάλα και τα φρούτα και προσπαθούμε τα επιδόρπια να μην ξεπερνούν τις 150 θερμίδες (π.χ. 2 μπισκότα, 1 απλό παγωτό).
Απαγορεύουμε το νερό πριν το φαγητό:
«Μην πίνεις νερό τώρα που σερβίρω γιατί θα σου κοπεί η όρεξη». Η όρεξη δεν κόβεται έτσι εύκολα και αν το παιδί διψάει δεν θα του απαγορέψουμε να… ξεδιψάσει επειδή πρόκειται να φάει.
Δίνουμε φρούτο μετά το φαγητό:
Μ’ αυτόν τον τρόπο χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά του φρούτου, γιατί ως εύπεπτο τρόφιμο θα αποβληθούν βιταμίνες του χωρίς να προλάβουν να απορροφηθούν. Ο οργανισμός ασχολείται πρώτα με τα «δύσκολα»: τις πρωτεΐνες και το άμυλο από το φαγητό.
Αντικαθιστούμε τα φρούτα και τα λαχανικά με βιταμίνες:
Αν ένα παιδί τρώει υγιεινά και από όλες τις ομάδες τροφίμων δεν χρειάζεται συμπληρώματα βιταμινών, εκτός αν τις συστήσει παιδίατρος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αν το παιδί δεν τρώει τις τροφές που πρέπει, είναι να προσπαθήσουμε να τις κρύψουμε έξυπνα, μέσα σε σούπες, σάντουιτς ή χυμούς.


Γράφει η: Μπάκαβου Χρυσούλα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: