Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η «Μεσόγειος» αγκαλιά με μια θάλασσα ευτυχίας κι έναν «χαρταετό»…



«Μπράβο και πάλι μπράβο…», φώναζαν όρθιοι...
όλοι όσοι παρακολούθησαν χθες βράδυ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους στο 9ο & 10ο Δημοτικό Σχολείο Αττικής, χειροκροτώντας δίχως σταματημό, δημιουργώντας μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη ευτυχία και χαμόγελα…
Οι μαθητές όλων των τάξεων, ακολουθώντας τις οδηγίες των δασκάλων τους, αλλά και όσων είχαν την γενική επιμέλεια της γιορτής, με τους Διευθυντές παρόντες σε αυτή τους τη δράση, κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα από γονείς, γνωστούς και φίλους.
Με το πέταγμα των «Χαρταετών» και τη μουσική υπόκρουση της μουσικής «Οι Χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη να το συνοδεύει, άνοιξε η αυλαία με τα παιδιά να κάνουν την είσοδό τους στο χώρο της γιορτής.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ τάξης 9ου & 10ου τραγούδησαν τη «Μπρατσέρα», το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι των Δωδεκανήσων και έχοντας ως «παρουσιαστές» τους συμμαθητές τους, είπαν «Βίρα τις άγκυρες» με τα παιδιά του Ε1& Ε2, του 9ου να εκτελούν άριστα το χορόδραμα και να δίνουν τη σκυτάλη στη συνέχεια στους μαθητές/τριες των Α1&Α2 ίδιου σχολείου, που εμφανίστηκαν ως «Πειρατές της Μεσογείου»…
Βέβαια, το ταξίδι στη Μεσόγειο, είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, όπως έδειξαν οι μαθητές, μιας και όλοι γνώριζαν τα «βήματά» τους, μα και το ότι η Μεγάλη αυτή αγκαλιά που κάνει η θάλασσα, είναι η ίδια και για άλλους λαούς.
Έτσι, μαθητές/τριες  των Γ1, Δ1&Γ2 του 9ου μας ταξίδεψαν στην Ιταλία, λέγοντάς μας «Bella ciao», μαθητές/τριες της Γ του 10ου μας μετέφεραν αρώματα και γεύσεις από τη Γαλλία, μαθητές των Γ1&Δ1 του 9ου ως «πολεμιστές» μας έδωσαν μια γεύση από Μαρόκο… μέχρι που ήρθαν οι Αιγύπτιοι (μαθητές/τριες της Ε του 10ου) και με τη χορογραφία τους, κέρδισαν με την αξία τους και αυτοί, το δικό τους χειροκρότημα…


Η «Ψηντρή βασιλικιά μου» μας θύμισε αρκετά την Κύπρο μας, με τους μαθητές/τριες του Δ2 του 9ου να χορεύουν τον παραδοσιακό συρτό και με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, έδωσαν τη σειρά τους στο Λίβανο, μ’ ένα παλικαράκι να κρατάει στο ύψος της καρδιάς του ένα μεγάλο στεφάνι της ΕΙΡΗΝΗΣ και τους μαθητές/τριες της Δ του 10ου να «αναγκάζουν» τους θεατές να χειροκροτούν με σεβασμό, την ώρα που ακουγόταν το παραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας «Από ξένο τόπο».
Μα πως ήταν όμως δυνατόν, απ’ όλη αυτή τη γιορτή να έλειπε η χώρα μας, η ΕΛΛΑΔΑ μας… με το καράβι να στέκει εκεί, έτοιμο για το επόμενο ταξίδι.


Μαθητές/τριες των Β1&Β2 του 9ου χόρεψαν την «Ψαροπούλα», μαθητές/τριες του ΣΤ1 του 9ου, το «Μεσαρίτικο», τον παραδοσιακό χορό των Κυθήρων, μαθητές/τριες της ΣΤ του 10ου, την «Τράτα», για να ακολουθήσουν μαθητές/τριες του ΣΤ2 του 9ου με τον παραδοσιακό χορό της Κεφαλλονιάς «Μέρμιγκας», από μαθητές/τριες του ΣΤ2 του 9ου.
Το φινάλε όμως ήταν αφιερωμένο στα εκτάκια, στα παιδιά που αφήνουν πίσω τους το Δημοτικό, για να πάνε στο Γυμνάσιο…
Και τι πιο τέλειο, από ένα χασάπικο… ένα χορό που χόρεψαν όλοι οι μαθητές/τριες της ΣΤ 9ου & 10ου, λίγο πριν τον αποχαιρετισμό…
Τη στιγμή που λένε «αντίο» στο σχολείο που έκαναν τα πρώτα τους εκπαιδευτικά βήματα, μέσα από μια σειρά από παιδικά παιχνίδια, με τα πρωτάκια να τους προσφέρουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και ένα αμήχανο γλυκό χαμόγελο.


Στο άκουσμα του «Ο πιο καλός ο μαθητής», ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος, μιας και είχαν ολοκληρωθεί οι ευχές από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, τον Εκπαιδευτικό Σύμβουλο, τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων, μα και άλλων φορέων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, και καμάρωνε τα παιδιά του, τα παιδιά μας.  
Μια αγκαλιά, μια παρέα, μια μοναδικότητα…
Ένα μπράβο λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους που κατάφεραν ως ομάδα να μας διδάξουν, να μας διασκεδάσουν, να μας κερδίσουν, να μας συγκινήσουν…


Ας γνωρίσουμε όμως τους συντελεστές αυτής της γιορτής:
Χόρεψαν και παρουσίασαν:  Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων
Τραγούδησαν: Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης 9ου & 10ου
Τη γενική επιμέλεια είχαν: Αβράμη Βάσω - Αντωνακοπούλου Νάνσυ – Παναγοπούλου Δήμητρα
Την επιλογή κειμένων & σκηνών: Συνεργασία Συλλόγων Διδασκόντων
Τη Διδασκαλία χορογραφιών – χοροδράματος:  Αβράμη Βάσω - Αντωνακοπούλου Νάνσυ – Παναγοπούλου Δήμητρα
Μουσική – Τραγούδια:: Χατζηιωάννου Μαριάννα
Video – Μοντάζ : Γιάχου Σοφία – Ελευθεριάδου Χρύσα
Ήχος - Φώτα: Τεχνική υποστήριξη Δήμου Ηρακλείου  Αττικής
Σκηνικά: Αναγνωσταρά Μαρία – Αννούσης Παναγιώτης
Κατασκευή βάρκας: Κεφάλας Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος έκθεσης  ζωγραφικής: Πολυχρονιάδης Μάριος
Συμμετοχή στην ετοιμασία των μαθητών/τριών  και όλη την τεχνική υποστήριξη της γιορτής, είχε το σύνολο των εκπαιδευτικών των Συλλόγων Διδασκόντων.


Εμείς κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στη γιορτή των παιδιών μας, να πούμε ένα μεγάλο μπράβο, στους διευθυντές των δύο σχολείων, τον κ. Ντίνο Βρυώνη του 9ου & την κα. Μαρία Αναγνωσταρά του 10ου, τους Συλλόγους Διδασκόντων, μα και σε κάθε δάσκαλο ξεχωριστά για το έργο που επιτελούν… και βοηθούν τα παιδιά μας καθημερινά να πετάξουν το δικό τους «ΧΑΡΤΑΕΤΟ»…



Καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές

Παύλος Ανδριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: