Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα: Πως τα παιδιά θα εκτιμήσουν αυτά που έχουν!!!


Έχετε παρατηρήσει ότι όσα περισσότερα έχουμε τόσα λιγότερα εκτιμάμε;
Φέτος τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπίσετε μια πρόκληση: να δείτε αν τα παιδιά σας νιώθουν ευγνωμοσύνη και αν εκτιμάμε αυτά που έχουν...


Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να ενθαρρύνετε την ευγνωμοσύνη.
§  Συζητήστε.
Αρχικά μιλήστε με τα παιδιά σας για τα Χριστούγεννα και ρωτήστε τους τι νιώθουν για αυτή την γιορτή. Ετοιμάστε μια λίστα με τα παιδιά σας με τα δώρα που θέλουν να πάρουν τα Χριστούγεννα και ρωτήστε τα αν θέλουν να δώσουν κάποια αυτά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Εξηγήστε τους πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με ότι έχουμε.
§  Ο Αη- Βασίλης φέρνει λίγα δώρα φέτος.
Φυσικά και είναι ωραία η ιστορία του Αη-Βασίλη με τα ξωτικά και τα δώρα αλλά δεν είναι ανάγκη να φορτώσετε τα παιδιά σας με άπειρα δώρα. Δώστε στο κάθε παιδί σας από 3 δώρα ( δεν είναι ανάγκη να είναι ιδιαίτερα ακριβά) και πείτε τους πως έχουν τρία δώρα γιατί και οι τρεις μάγοι έφεραν 3 δώρα στον Ιησού. Έτσι θα γνωρίζουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και θα εκτιμήσουν και τα δώρα που θα τους φέρει ο Αη- Βασίλης.
§  Ανοίξτε τα δώρα αργά.
Συνήθως στις περισσότερες οικογένειες ανοίγουν τα δώρα μέσα σε χαοτικές οικογενειακές συναντήσεις και τα παιδιά σκίζουν τα δώρα τόσο γρήγορα που δεν βλέπουν καν τα δώρα που έχουν ανοίξει. Μην βιάζεστε να τα ανοίξετε όλα ταυτόχρονα αλλά ανοίξτε ένα κάθε φορά. Έτσι τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν καλύτερα τα δώρα που έχουν και θα αποκτήσουν καλύτερους τρόπους συμπεριφοράς. Καλό θα ήταν τα παιδιά σας να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους που είναι παρόντες ή να τους στείλουν αργότερα μια ευχαριστήρια κάρτα.
§  Δώστε τους περισσότερες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες.
Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες, ψήστε κουλουράκια ή βγείτε βόλτα να δείτε τα στολισμένα σπίτια και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα. Μιλήστε για το πνεύμα των Χριστουγέννων και την χαρά του να δίνεις σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
§  Βοηθήστε.

Δεν είναι ντροπή να βοηθάς τους άλλους ανθρώπους με όποιον τρόπο μπορείς. Βοηθήστε την οικογένειά σας να βρει τρόπους να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Μαγειρέψτε γεύματα και πηγαίνετε τα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή σε συσσίτια. Επισκεφτείτε νοσοκομεία ή κέντρα φροντίδας. Όσο περισσότερη ώρα περάσετε σκεφτόμενοι τους άλλους τόσο λιγότερο χρόνο θα έχετε να σκεφτείτε τον εαυτούς σας… (babyradio.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: