Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

H μαγική στιγμή της «συγγνώμης»…

από την Αρετή Λύκου, Ψυχολόγο, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια


Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να μάθουν τη σημασία του νοήματος της λέξης αυτής;
Η συγγνώμη, αποτελεί απόδειξη ότι ευαισθητοποιούμαστε όταν ταλαιπωρούμε κάποιον, αλλά είναι και η αναγνώριση του λάθους μας. Μια ειλικρινής συγνώμη είναι πράξη...

 ευγένειας και ωριμότητας αλλά και μια πράξη θάρρους. Δύσκολα ακούγεται η λέξη αυτή ακόμη κι απ΄τους ενήλικες. Ωστόσο, το να ζητά κάποιος συγγνώμη είναι λυτρωτικό τόσο για τον ίδιο και τον άλλον, όσο και για την μεταξύ τους σχέση.
Είναι μεγάλη υπόθεση να αναγνωρίζει κάποιος ό,τι έσφαλε ή είπε κάτι που δεν έπρεπε και να ζητά συγγνώμη. Μια μικρή λέξη με τεράστια αξία. Οι γονείς συχνά απαιτούν απ΄τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ζητήσουν συγγνώμη, χωρίς όμως να μπορούν τα ίδια να καταλάβουν το νόημα της λέξης. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι γονείς δίνουν άλλοθι στη συμπεριφορά των παιδιών τους λόγω ηλικίας. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να μιλήσει άσχημα στο παππού του επειδή αυτή την φορά δεν του έφερε δώρο ή να κάνει κάτι μη αποδεκτό που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι βρίσκουν χαριτωμένα τα όσα λένε τα μικρά παιδιά ή δικαιολογούν τις πράξεις τους με τη φράση «έλα μωρέ παιδί είναι».
Μεγαλώνοντας όμως, η συγνώμη έχει τη δύναμη να κάνει τη ζωή τους καλύτερη.
Πώς να βάλετε λοιπόν τη συγγνώμη στην ζωή σας και τη ζωή των μικρών σας;
Γίνετε πρότυπο οι ίδιοι. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε λίγο απότομα στο παιδί σας ή κάποια πράξη σας το αδικεί, ζητήστε του συγγνώμη. Αφιερώστε λίγο χρόνο εξηγώντας του για ποια πράξη πρόκειται, γιατί ζητάτε συγγνώμη και πώς νιώσατε. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει τη σημασία της λέξης ώστε να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει και εκείνο στην ζωή του.
Μέσα από τη διαδικασία στην οποία μπαίνει ζητώντας συγγνώμη το παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να σέβεται και να αγαπά, όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του. Ζητώντας του να σας συγχωρέσει για την απότομη συμπεριφορά σας του δείχνετε πως το αντιμετωπίζετε σαν ίσος προςίσο, πως σας ενδιαφέρει η γνώμη του, πως νοιάζεστε για τα συναισθήματά του και αναγνωρίζετε την αξία του. Με τον τρόπο αυτό, προικίζετε το μικρό σας με αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Επίσης, το βοηθάτε να κατανοήσει το πόσο σημαντικό είναι ναπροσπαθεί κανείς σε μία σχέση. Βάζετε το λιθαράκι για να μπορέσουν τα μικρά σας να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον.
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό θέμα στις σχέσεις με τα παιδιά σας είναι ότι, για να είναι τα παιδιά επιεική μαζί σας, πρέπει πρώτα εσείς να τα συγχωρείτε, όταν εκείνα κάνουν λάθη και δείχνουν ότι το έχουν μετανιώσει. Η σχέση γονιού-παιδιού είναι αμφίδρομη και το παιδί δεν θα κάνει εσάς κάτι για το οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε εσείς πρώτα για εκείνο.
Συνεπώς, με τη συγγνώμη μαθαίνουν να…
 Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
 Αγαπούν την ειλικρίνεια.

 Προσπαθούν να γίνουν όλο και καλύτεροι άνθρωποι… (mikroimegaloi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: