Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού στα ελληνικά νοσοκομεία…


Ανήλικα παιδιά ουρλιάζουν από τον φόβο της εγκατάλειψης, καθηλωμένα από αγνώστους, μακριά από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, απειλές και άρνηση από επαγγελματίες υγείας να εκτελέσουν το καθήκον τους αν οι γονείς δεν...

απομακρυνθούν, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του ανήλικου ασθενή, διαταγές για απομάκρυνση υπό τη βαρύτητα ενός άτυπου εσωτερικού κανονισμού, ανήμποροι γονείς να αγωνιούν έξω από κλειστές πόρτες. Η καθημερινή πραγματικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία κατά την τέλεση ιατρικών πράξεων σε ανήλικους.
Τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν παραβάσεις των άρθρων 2, 5, 21,25 του Συντάγματος, της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού (άρθρα 3,9,23,24), του Αστικού Κώδικα (1510 επ.), των δικαιωμάτων του νοσοκομειακού ασθενή στο Νόμο 2071/1992 άρ 47 και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Η σχετική εισήγηση
από τον Συνήγορο του Πολίτη επισημαίνει την ανάγκη για ενθάρρυνση της παρουσίας των γονέων κατά την τέλεση ιατρικών πράξεων, σε αντίθεση με την πάγια τακτική απομάκρυνσής τους, η οποία ακολουθείται στα ελληνικά νοσοκομεία.
Επιδιώκουμε την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού στα ελληνικά νοσοκομεία, ώστε οι γονείς να ασκούν ανεμπόδιστα το δικαίωμά τους να παρίστανται σε ιατρικές πράξεις δίπλα στα ανήλικα τέκνα τους, να τα παρηγορούν και να είναι η φωνή τους, την οποία, λόγω της ηλικίας, δεν έχουν.

Αιτούμαστε της οριστικής επίλυσης του προβλήματος με έκδοση εγκυκλίου οδηγίας στους αρμόδιους αποδέκτες, νοσηλευτικά ιδρύματα, ιατρικό κ νοσηλευτικό προσωπικό για το καλό των παιδιών μας, για μια δημόσια υγεία αξιοπρέπειας για τα παιδιά μας… (www.change.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια: