Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα καταπολεμήσετε την πλεονεξία του παιδιού…


Αν ήταν στο χέρι των παιδιών, θα προσπαθούσαν...
να κάνουν δικά τους τα πάντα και να δε θα τα έδιναν σε κανέναν. Επειδή όμως μόνο σωστή δεν είναι αυτή η νοοτροπία, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του εγωκεντρισμού του μικρού σας.
§  Μη σας θυματοποιεί η απεριόριστη αγάπη που νιώθετε για το παιδί και σας οδηγεί σε υπερβολές. Μπορεί να θέλετε να του αγοράσετε τα πιο ακριβά παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο ζητήσει μόνο και μόνο για να το κάνετε χαρούμενο, όμως το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί που διακρίνεται για την πλεονεξία και την αχαριστία του.
§  Επειδή δεν είναι και τόσο απλό το παραπάνω, σίγουρα θα λειτουργήσει υποβοηθητικά ένα τρικ: πριν ακόμα φύγετε από το σπίτι για να πάτε μαζί για ψώνια, ξεκαθαρίστε του ότι δεν πρόκειται να αγοράσετε κανένα νέο παιχνίδι και εξηγήστε τους λόγους.
§  Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι κάθε άνθρωπος θέλει να γίνεται πάντα το δικό του σε όλα τα θέματα, όμως δεν είναι ούτε λογικό, ούτε υγιές. Θα πρέπει να μάθει να κάνει κάποιες φορές υποχωρήσεις στις επιθυμίες του και να αρχίσει να μπαίνει σταδιακά στη νοοτροπία του αλτρουισμού.
§  Καθιερώστε ένα σύστημα επιβράβευσης του παιδιού που να μη συνδέεται με δώρα και μάλιστα ακριβά. Δεν είναι το ζητούμενο να δώσετε στο παιδί μια πρόσκαιρη και επιφανειακή ικανοποίηση, αφού το πιο σημαντικό είναι να μάθει να είναι ολιγαρκές και βέβαια να μην προσπαθεί να καταφέρει κάτι ξέροντας ότι θα πάρει έπαθλο.

Όσο απλά κι αν φαντάζουν όλα τα παραπάνω, μόνο τέτοια δεν είναι στην πράξη. Όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία, θεωρούν ότι οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να τους παρέχουν τα πάντα αδιαμαρτύρητα. Η καταπολέμηση της έμφυτης πλεονεξίας τους είναι εξελικτική διαδικασία ετών, χωρίς μάλιστα απαραίτητα θετικό αποτέλεσμα! (Πηγή: mother.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: