Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

8 σημάδια ότι το παιδί σας έχει «τοξικό» φίλο…


Αν ανησυχείτε ότι ο φίλος του παιδιού σας ίσως να έχει...
κακή επιρροή σε αυτό, θα πρέπει να προσέξετε τα πιο κάτω:
Οι φιλίες των παιδιών αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Όταν είναι μωρά, τείνουν να παίζουν δίπλα-δίπλα, με περιορισμένη αλληλεπίδραση. Αλλά η πραγματική διασκέδαση αρχίζει καθώς μεγαλώνουν και από τη στιγμή που το παιδί αρχίσει το σχολείο, δημιουργεί φιλίες και αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες με ταχύ ρυθμό. Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται σε διαφορετικές ηλικίες και οι προτιμήσεις και οι προσωπικότητές τους παίρνουν μορφή, θα εξαρτώνται λιγότερο από τους γονείς για τη δημιουργία φιλιών και θα επιλέγουν καλούς φίλους από μόνοι τους.
Αλλά δεν είναι ότι ο κάθε φίλος που θα κάνει το παιδί σας θα είναι πάντα ένας καλός άνθρωπος ή ένα ευγενικό παιδί. Ακριβώς όπως με τους ενήλικες, τα παιδιά ίσως συναντήσουν ανάμεσα στους συμμαθητές τους τοξικές προσωπικότητες και κάποιον που μοιάζει με φίλο ή έχει πολλές ελκυστικές ιδιότητες, αλλά έχει κάποια πολύ αρνητικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν απαραίτητο να δημιουργήσετε κάποια απόσταση ανάμεσα στο παιδί σας και το συγκεκριμένο φίλο.
Μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που ίσως υποδεικνύουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει έναν κακό ή τοξικό φίλο είναι:
• Επικρίνει το παιδί σας. Αντί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει το παιδί σας, βρίσκει αρνητικά πράγματα να του πει και να το στεναχωρήσει. Ίσως κοροϊδέψει το παιδί σας και σχολιάσει αρνητικά τα ρούχα του ή τα μαλλιά του ή τη γενική του εμφάνιση. Ακόμη, ίσως φθείρει την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, στο σημείο που το παιδί σας να γίνει ανασφαλής και δυστυχισμένος για τον εαυτό του.
• Ζηλεύει ή/και είναι συνεχώς ανταγωνιστικός. Αυτός ο φίλος ίσως έχει τη συνήθεια πάντα να ελέγχει αν έχει τις καλύτερες βαθμολογίες και ίσως αναστατωθεί αν κάποιος άλλος τα πήγε καλύτερα από αυτόν. Ίσως να θέλει τα παιχνίδια του παιδιού σας και να ζηλεύει τα πράγματα που έχει το παιδί σας. Δεν θα είναι ευτυχισμένος για το παιδί σας αν επιτύχει σε κάτι ή πάρει ένα μεγάλο δώρο για τα γενέθλιά του, επειδή ο ίδιος θα είναι απασχολημένος με τη σκέψη ότι αυτά τα πράγματα τα θέλει για τον εαυτό του και θα είναι θυμωμένος επειδή δεν του ανήκουν.
• Ευδοκιμεί από το συνεχές δράμα. Αν ο φίλος του παιδιού σας συνεχώς το αναμιγνύει σε καβγάδες και στη συνέχεια τα βρίσκουν απλά και μόνο για να επαναληφθούν οι καβγάδες, αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι ότι το παιδί σας είναι σε μία τοξική φιλία. Κάθε φιλία βιώνει κάποιες προσκρούσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό για ακόμη και τους καλύτερους φίλους να καβγαδίζουν περιστασιακά. Αλλά ένας συνεχής κύκλος δακρύων και ψυχικών τραυμάτων είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη φιλία.
• Είναι υπερβολικά κτητικός. Εάν ο νέος φίλος του παιδιού σας αμέσως ρωτήσει το παιδί σας αν είναι ο καλύτερος του φίλος, (και απαιτεί η απάντηση να είναι «ναι»,) και συνεχώς τον καλεί ή του στέλνει γραπτά μηνύματα ή προσπαθεί να διοργανώσει συναντήσεις για παιχνίδι και δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός φίλος του παιδιού σας και θυμώνει και ζηλεύει όταν το παιδί σας παίζει με άλλα παιδιά, προσέξτε την ανάπτυξη αυτής της φιλίας. Αν το παιδί σας φαίνεται άβολα με τις απαιτήσεις του φίλου του ή αν αισθανθείτε ότι ο φίλος του παιδιού σας ίσως θυμώσει με το παιδί σας, δημιουργήστε απόσταση μεταξύ του παιδιού σας και του φίλου του.
• Είναι υπερβολικά περιοριστικός. Όλα τα παιδιά περνούν από στάδια όπου θέλουν να υλοποιήσουν τα θελήματά τους και θέλουν τα πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο και κάποια παιδιά τυχαίνουν να είναι πιο αυταρχικά από άλλα. Αλλά όταν ένα παιδί πάντα θέλει το δικό του τρόπο και δεν δέχεται οτιδήποτε το παιδί σας πει ή θέλει, τότε είναι ώρα να γίνει ένας απολογισμός της φιλίας.
• Είναι ένας νταής. Αν ο φίλος του παιδιού σας απλά του αρέσει να κάνει άλλα παιδιά να κλαίνε ή να αναγκάζει το παιδί σας να το βοηθάει να εκφοβίζει και να κοροϊδεύει άλλους, τότε αυτός είναι ένας τοξικός φίλος που θα πρέπει να χωρίσετε από το παιδί σας, μέχρι αυτός ο φίλος να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.
• Ψεύδεται και χειρίζεται. Όλα τα παιδιά πειραματίζονται με ψέματα, αλλά ένα παιδί το οποίο ψεύδεται συνεχώς και το κάνει για να χειραγωγήσει τους άλλους ώστε αυτοί να κάνουν το δικό του, θα μπορούσε να θέσει κακό παράδειγμα για το παιδί σας.
• Χτυπάει ή φωνάζει. Αν ο φίλος του παιδιού σας είναι επιρρεπής στο να χάνει τη ψυχραιμία του με την παραμικρή αναποδιά και φωνάζει ή χτυπάει το παιδί σας, χωρίστε τους το συντομότερο δυνατόν. Ίσως οι γονείς αυτού του παιδιού να χρησιμοποιούν τακτικά τη σωματική τιμωρία ή φωνές για να πειθαρχήσουν το παιδί τους, ή απλά το παιδί αυτό δεν έχει μάθει ότι η επιθετικότητα και η βία δεν αποτελούν ποτέ λύση σε προβλήματα. Όποιος και αν είναι ο λόγος για αυτή τη συμπεριφορά, μην αφήσετε το παιδί σας σε αυτή τη φιλία.
Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε μία σχέση με έναν τοξικό φίλο, να λάβετε μέτρα ώστε να χωρίσετε το παιδί σας από το φίλο του. Εξηγήστε στο παιδί σας για να το βοηθήσετε να καταλάβει γιατί ο χωρισμός ήταν απαραίτητος, και να είστε υποστηρικτικοί καθώς προσαρμόζεται στο να μην έχει το φίλο του τριγύρω και αρχίζει να δημιουργεί καινούριες φιλίες.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 8 Signs Your Child Has a Toxic Friend (kidsgo)

Δεν υπάρχουν σχόλια: