Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Πότε μπορώ να διδάξω στο παιδί μου πώς θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή;




Ποια είναι η ιδανική ηλικία και με ποιον τρόπο...
θα το μυήσετε στη σωστή χρήση του, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ακόμα και ένα νήπιο αρκεί να έρθει σε επαφή για λίγο με ένα laptop ή tablet για να μάθει να κάνει ό,τι το ενδιαφέρει – κυρίως να βλέπει βιντεάκια στο YouTube. Όμως για να καταλάβει τι ακριβώς είναι ο υπολογιστής και με ποιο μηχανισμό λειτουργεί πρέπει να γίνει περίπου έξι ετών, σύμφωνα με τον dr Tim Lynch, ιδρυτή της εταιρείας Psychsoftpc και ψυχολόγο που διερευνά πώς επηρεάζει τον άνθρωπο η αλληλεπίδρασή του με τους υπολογιστές.
Κι αυτό γιατί ένα παιδί μέχρι να πάει δημοτικό δεν έχει αρχίσει να αναπτύσσει τον πιο αφηρημένο τρόπο σκέψης που απαιτεί η κατανόηση των βασικών αρχών της πληροφορικής. Μέχρι τότε λοιπόν καλό είναι ως γονείς να επικεντρωθούμε περισσότερο στην καλλιέργεια άλλων δεξιοτήτων του, όπως είναι η κοινωνικοποίηση, η αυτοπεποίθηση και ο αυτοέλεγχος.
«Δεν θέλουμε το παιδί να αναπτύξει μια τόσο στενή σχέση με τους υπολογιστές ώστε να χάσει την ανθρώπινη πλευρά του. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεπίδρασή του με την τεχνολογία και σε δραστηριότητες όπως η συναναστροφή με φίλους», τονίζει ο Lynch.
Επομένως, είναι σημαντικό να περιορίσουμε την πρόσβασή του σε ψηφιακές συσκευές περίπου μέχρι τα έκτα του γενέθλια. Τότε, μπορούμε να αρχίσουμε να το μυούμε στη χρήση ενός desktop ή laptop, χρησιμοποιώντας πληκτρολόγιο και ποντίκι.
Η επαφή του με έναν πιο «παραδοσιακό» υπολογιστή π.χ. από το tablet ή το smartphone θα το βοηθήσει να κατανοήσει τις βασικές έννοιες software και hardware ενώ παράλληλα θα επιτρέψει σε εμάς τους γονείς να επιβλέψουμε στενά τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιεί.
Στο πρώτο μας μάθημα πληροφορικής, σύμφωνα με τον Lynch, καλούμαστε να δείξουμε στο παιδί πώς ανοίγει και πώς κλείνει ο υπολογιστής. Αυτό ίσως φαίνεται ασήμαντο, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση εννοιών όπως η επίλυση προβλημάτων (troubleshooting).
«Το παιδί πρέπει να μάθει να το κάνει σωστά. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του μηχανήματος», επισημαίνει ο Lynch.
Στη συνέχεια, μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε στη χρήση του ποντικιού και του πληκτρολογίου και, κατόπιν, στη χρήση εφαρμογών. Στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας πρέπει να βρισκόμαστε διαρκώς στο πλάι του. Έτσι θα το διευκολύνουμε ώστε να κατανοήσει τις διαφορετικές χρήσεις που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής, είτε μιλάμε για αποθήκευση δεδομένων, είτε για ζωγραφική ή συγγραφή κειμένων, και θα του δείξουμε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι απλώς ένα μέσο να μπαίνει στο YouTube ή να παίζει παιχνίδια.

Επιπλέον, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα μεταδώσουμε στο παιδί μας το σεβασμό απέναντι στη δύναμη των υπολογιστών «και θα το βοηθήσουμε να εξοικειωθεί με τη χρήση του, η οποία θα αποτελέσει βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς του», προσθέτει ο Lynch και καταλήγει: «Αυτό που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση είναι να αφήσουμε το παιδί μας να πελαγώσει σε μια υπερπληθώρα πληροφοριών»… (childit.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: