Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα μιλήσεις στο παιδί για τη σωστή συμπεριφορά μέσα στην τάξη…

Όσο μεγαλώνει ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς που ταιριάζουν σε κάθε χώρο που βρίσκεται, ένας από τους οποίους είναι και η σχολική τάξη. Κάθε μητέρα...

και πατέρας πρέπει να προετοιμάζει το παιδί για την ένταξή του στο χώρο αυτό και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να φέρεται όταν βρίσκεται μέσα σε αυτόν.
Αρχικά, η αποστολή αυτή ξεκινάει στηριζόμενη σε πιο γενικές βάσεις. Πριν μιλήσεις στο παιδί για το πώς πρέπει να φέρεται μέσα στην τάξη, θα πρέπει να του έχεις ήδη μάθει πώς πρέπει να φέρεται γενικά. Η σωστή συμπεριφορά δεν ξεκινάει μαζί με το σχολείο, αλλά είναι κομμάτι της εκπαίδευσης που αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία. Άρα, γνωρίζοντας πως έχεις κάνει καλή δουλειά με το να μεταλαμπαδεύσεις αξίες καλής κοινωνικής συμπεριφοράς στο παιδί σου, θα ξέρεις ότι η αποστολή σου σχετικά με το σχολείο είναι εξ αρχής πιο απλή.
Μιλώντας συγκεκριμένα για το σχολείο, είναι σημαντικό να εξηγήσεις με απλά λόγια στο παιδί ότι θα βρίσκεται σε ένα χώρο όπου θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Άλλοι της ηλικίας του και άλλοι όχι. Θα πρέπει να είναι ευγενικό με όλους και να φέρεται σε όλους όμορφα, ακόμα και αν τύχει κάποιος άλλος να μην του φερθεί το ίδιο ευγενικά όπως εκείνο. Αυτό είναι ένα μάθημα που θα του φανεί χρήσιμο, ειδικά αν αντιμετωπίσει από νωρίς άσχημες συμπεριφορές από συμμαθητές του. Όλα μέσα στη ζωή είναι και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Η ευγένεια είναι μια αρετή που μαθαίνεται από νωρίς και είναι πάντοτε ιδιαίτερα χρήσιμη.
Σε αυτά τα πλαίσια είναι απαραίτητο να κατανοήσει ότι όταν βρίσκεται εν ώρα μαθήματος δε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά, όταν είναι σπίτι τους. Αυτή η συστολή έρχεται έτσι και αλλιώς με την εκκίνηση της σχολικής ζωής, πολλές φορές όμως χάνεται μόλις αισθανθεί το παιδί άνετα στο χώρο της τάξης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γίνει αντιληπτό στο μυαλό του το φάσμα των κανόνων που επικρατούν, τους οποίους θα εξηγήσει και με το σωστό τρόπο η δασκάλα ή ο δάσκαλος.
Επίσης, θα πρέπει να του μάθεις τα πρακτικά ζητήματα. Τι να κάνει αν έχει κάποια ανάγκη ή αν χρειάζεται κάτι. Οι κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο χώρο του σχολείου είναι πολύ συγκεκριμένοι και θα πρέπει να του δώσεις να το καταλάβει. Μην το τρομάξεις, σχηματίζοντας στο μυαλό του μια εσφαλμένη εντύπωση υπερβολικής αυστηρότητας, αλλά εξήγησέ του ότι με καλούς τρόπους θα πρέπει να ζητάει αυτό που θέλει. Αν, για παράδειγμα, δε νιώσει καλά την ώρα του μαθήματος, τότε θα πρέπει να σηκώσει το χέρι του και να ενημερώσει τη δασκάλα του. Το ίδιο πρέπει να κάνει, αν κάτι δεν κατάλαβε την ώρα του μαθήματος ή αν έχει οποιαδήποτε άλλη απορία.

Τέλος, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το χώρο του. Το θρανίο του είναι ο μικρός καθημερινός του κόσμος και σε αυτόν θα ζει αρκετές ώρες της ημέρας. Αυτή είναι μια αποστολή που για άλλα παιδιά είναι εύκολη, για άλλα όμως όχι. Προσπάθησε να του διδάξεις την έννοια των ορίων στο προσωπικό χώρο του καθενός και να το βοηθήσεις να καταλάβει πώς να οριοθετεί τον δικό του.

Φωτογραφία: Shutterstock, αναδημοσίευση από το dearmom.gr, από την Ιωάννα Μίχαλου, με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού 
Ολυμπίας Κορτσάρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: