Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

«Ως εδώ», έτσι λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό



Ακολουθώντας τα «βήματα» του εκπαιδευτικού...
Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου & παρακολουθώντας με προσοχή την ταινία που δημιούργησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου, με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, όλοι νιώσαμε τη δύναμη της φωνής στο «ΟΧΙ», σε κάτι που μας ενοχλεί, που μας προσβάλει…

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, όπου σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος «bullying».

Πριν την προβολή της ταινίας, ο δάσκαλος, μας ανέπτυξε τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ποιοι είναι τα θύματα και ποιοι οι θύτες, τις συνέπειες που έχει είτε στο θύμα, είτε στο θύτη, τι ρόλο παίζει το οικογενειακό και τι το σχολικό περιβάλλον, κατά πόσο επεμβαίνει- παρεμβαίνει το ένα περιβάλλον στο άλλο, το ρόλο του θεατή, τα σημάδια αναγνώρισης των θυμάτων, κ.α.


Τονίζοντας ότι  το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή, ούτε περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται.

Συνομίλησε με τους γονείς, εκθέτοντας ο καθένας ξεχωριστά την άποψή του ή τυχόν απορίες.

Ακολουθήσε η προβολή της ταινίας «Ως εδώ» και το τραγούδι που δημιούργησαν τα παιδιά μαζί με το μουσικό του σχολείου Δημήτρη Παπαλέξη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δημοτική Αρχή της πόλη μας, οι διευθυντές & εκπαιδευτικοί του 9ου & 10ου Δημοτικού σχολείου, εκπαιδευτικοί & διευθυντές άλλων σχολείων και πλήθος γονέων και κηδεμόνων.

Ευχή όλων ήταν τέτοιες δράσεις να συνεχιστούν καθώς αποτελούν πυρήνες γνώσεις στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.


Αξίζει όμως και ένα μεγάλο μπράβο στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού σχολείου, γι’ αυτή του την πρωτοβουλία καθώς επίσης και μπράβο στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού σχολείου, που στήριξε αυτή τη δράση και συμμετείχε ενεργά στην υλοποίησή της

Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια: