Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Να παραταθεί η σύμβαση των υπαλλήλων Γενικών Καθηκόντων στα σχολεία…


Του Αθανάσιου Κατσίμπελη


Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των Προγραμμάτων...
Κοινωφελούς Απασχόλησης με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων», οι οποίοι απασχολούνται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  αναμένεται μέσα στον Μάρτιο  να απολυθούν καθώς  λήγει η οκτάμηνη σύμβασή τους.
Το γεγονός αυτό, εν μέσω της σχολικής  χρονιάς 2017-2018, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις  σχολικές μονάδες  το έργο των οποίων,  παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου 1566/85, δεν υποστηρίζεται από την Πολιτεία με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί να καλούνται καθημερινά να παίξουν το ρόλο επιστάτη, καθαριστή, τραπεζοκόμου, νοσηλευτή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και άλλων ειδικοτήτων κατά περίπτωση.
Οι απασχολούμενοι με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» εντάχθηκαν  με επιτυχία τους τελευταίους 8 μήνες  στο βοηθητικό προσωπικό όλων των σχολείων και συνέβαλαν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων έχοντας  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.
Οι υπάλληλοι αυτοί, όπως βεβαιώνουν όλοι οι διευθυντές των σχολείων, εκτέλεσαν με επιτυχία τα καθήκοντά τους και η απουσία τους θα επιτείνει τα τεράστια προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αν και δεν είναι παιδαγωγοί, βελτίωσαν την παιδαγωγική δράση των σχολείων βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν καθαρά σε θέματα διδακτικής διαδικασίας και εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Φρόντισαν για το άνοιγμα και κλείσιμο του σχολείου, των γραφείων, των αιθουσών, την ασφαλή φύλαξη κλειδιών, υποστήριξαν τη σίτιση των μαθητών είτε στο πρόγραμμα των ολοήμερων σχολείων, είτε στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπου αυτό εφαρμόζεται, μετέφεραν την αλληλογραφία του σχολείου, βοήθησαν σε θέματα γραμματειακής υποστήριξης, φρόντισαν για την τακτοποίηση βιβλίων ή άλλων εποπτικών μέσων και βοηθημάτων, βοήθησαν για την αποκατάσταση φθορών ή ζημιών τους τεχνίτες και επικούρησαν το έργο της καθαριότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, επιτήρησαν τον προαύλιο χώρο καθώς και τον περιμετρικά εξωτερικό χώρο του σχολείου και συνέβαλαν στην ασφαλή είσοδο και αποχώρηση των μαθητών, μετέφεραν μαθητές από και προς την τάξη για διάφορους λόγους (άρρωστα παιδιά ή με καθυστερημένη προσέλευση κλπ), βοήθησαν σε κάθε εργασία που δίνει ποιότητα και αυτοτέλεια στη λειτουργία του εκπαιδευτικού ιδρύματος που υπηρέτησαν.
Είναι δίκαιο λοιπόν και ηθικό το αίτημα, όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, της παράτασης των συμβάσεών τους και λόγω των μεγάλων ελλείψεων και αναγκών των σχολείων να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη χρονική επέκταση της διάρκειας του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της σχολικής περιόδου 2017 – 2018.
Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών καλεί το ΥΠ.Π.Ε.Θ. να «στηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, προχωρώντας άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων «Γενικών Καθηκόντων»  στις σχολικές μονάδες μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Επιτακτική ανάγκη βεβαίως αποτελεί η τοποθέτηση μονίμων εργαζομένων «Γενικών Καθηκόντων»  στις σχολικές μονάδες αλλά και ο διορισμός του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, και όχι μόνο μετά την λήξη των μαθημάτων, ώστε  να διασφαλίζεται η σωστή τήρηση εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.
Τέλος αν θέλουμε να έχουμε σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές απαιτείται η τοποθέτηση σχολικών ψυχολόγων,  κοινωνικών λειτουργών  ανά ομάδα σχολικών μονάδων, σχολικών νοσηλευτών  και η λειτουργία γραμματειακής υποστήριξης σε όλες τις σχολικές μονάδες»… (greekteachers.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: